Patří do rodiny Smetanových jogurtů již třinácti příchutí, což svědčí o jejich oblibě. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou hlavně ve slupce. Borůvky obsahují také hodně železa a vitamínu C. Posilují imunitní systém, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Podporují dobrý zrak. Borůvky pomáhají zregenerovat oční sítnici. Mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

Borůvkové koláče - příprava 110 minut  + 30 – 40 minut pečení

Ingredience na těsto: 2 hrnky špaldové mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka, 150 ml Čerstvého mléka z Valašska, 30 g droždí, 100 ml oleje, 2 lžíce cukru, 1 lžíce rumu
špetka soli, citronová kůra, vejce na potření

Facebook

Ingredience na náplň: povidla, skořice, cukr

Ingredience na tvarohovou směs: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru, borůvky

Ingredience na drobenku: 150 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vanilkový cukr

Postup:
Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.

Smetanové jogurty z Valašska
Smetanové jogurty jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou, brusinka-ostružina s vanilkou, stracciatelly a také s příchutí Marlenka klasik a kakaové, které obsahují 8 % tuku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou i teplou kuchyni.  Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka z Valašska a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v České republice.

Redakce FFN a www.mlekarna-valmez.cz.