Nejenom, že si výborně pochutnáte, ale zároveň dodáte tělu řadu prospěšných látek. V čem tedy je kouzlo tohoto letního ovoce? Obsahuje množství vitamínů jako vitamín C, B a provitamín A, dále flavonoidy – katechin a kvercetin a minerální látky jako draslík, vápník, mangan, fosfor a železo. Nechybí ani kyseliny – salicylová, listová, citronová a šťavelová. Jahody naopak neobsahují přírodní cukry, proto jsou dobré při dietě, spalování tuků a snižování váhy. Mají pozitivní vliv na zažívání, neboť regulují překyselení žaludku a zároveň zabírají proti zácpě i žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům. Posilují srdce, nervy, mozek a imunitu, pomáhají při artritidě, revmatismu, dně a zlepšují stav kostí.

Facebook

Panna cotta z Kefíru Mlékárny Valašské Meziříčí

Ingredience:  300 ml jahodového kefírového mléka z Valašska, 4 plátky želatiny, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 vanilkový lusk 100 g jahod, ovoce na ozdobení

Postup:
Nejprve vložíme želatinové plátky do misky se studenou vodou a necháme je nabobtnat. Jahody rozmixujeme s citronovou šťávou na pyré. Do hrnce vlijeme smetanu, cukr a přidáme semínka z vanilkového lusku. Zahříváme na mírné teplotě, dokud se cukr nerozpustí a poté necháme přivést těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat první bublinky, stáhneme hrnec z plamene. Vložíme do směsi vyždímané želatinové plátky a mícháme, dokud se nerozpustí. Na závěr přilijeme kefírové mléko a jahodové pyré a metličkou promícháme tak, aby se všechny ingredience dobře spojily. Vzniklou směs vlijeme do skleniček a necháme v lednici odpočinout ideálně přes noc. Před podáváním dozdobíme skleničky ovocem, oříšky, zkrátka tím, co máme rádi. Přejeme dobrou chuť.  

Kefírové mléko z Valašska jahodové
Kefírové mléko nízkotučné s příchutí jahody chutná výborně i vychlazené samotné. Obsahuje probiotické kultury (Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium, Streptococcus Thermophilus). Je vhodné pro všechny věkové kategorie. Obsahuje 0,8 % tuku.

Redakce FFN a www.mlekarna-valmez.cz