Čerstvost kávy je dána dobou pražení a skladováním. Pokud kávu namelete a neochráníte v ochranném obalu, káva během několika minut zestárne. Proto je nejlepší namlít ji až těsně před přípravou, kdy nestačí zežluknout ani ztratit vůni. Čerstvou kávu také poznáte tak, že po zalití horkou vodou takzvaně kvete – pěkně nabobtná a pění.
Nejoblíbenějším druhem kávy je espreso
Jde o geniální italský vynález propojující čerstvost kávy a maximálně koncentrovaný požitek. Připravuje se z čerstvé kávy v kávovaru pod tlakem, obsahuje emulzi aromatických olejů a lahodnou oříškově zabarvenou krémovou pěnu na povrchu. Na jeden 30 ml šálek nápoje potřebujete 7 g jemně namleté kávy.
Cappuccino v sobě spojuje chuť silného espresa a sladké mléčné pěny
Italové jej pijí převážně po ránu. K napěnění mléka do kávy můžete použít trysku s horkou parou nebo jednoduchý šlehač na mléko. Nejdůležitější je nepřekročit teplotu 70 °C. Při vyšší teplotě se mléko srazí, ztratí svou přirozenou sladkost a začne tvořit velké suché bubliny, které drhnou na patře. Použijte nejlépe plnotučné mléko, které po našlehání udrží konzistenci nejdéle. Nikdy nešlehejte již jednou ohřáté a napěněné mléko, mohlo by být závadné.
Dalším italským vynálezem je moka káva
Konvičku Moka Express vynalezl pan Alfonso Bialetti již v roce 1933 a název Bialetka se používá dodnes. Na 30 nebo 40 ml šálek nápoje potřebujete kávu namletou na středně jemný stupeň.
Pokud si chcete kávu dlouze vychutnat z pořádného hrnku, pak sáhněte po filtrované kávě
Na rozdíl od krátkého espresa si totiž uchovává aroma i chuť dlouhé minuty a postupně s tím, jak šálek chladne, se jeho aroma mění a dále rozvíjí. Chuť má jemnou. Doma si ji můžete připravit v kávovaru na filtrovanou kávu, s pomocí rychovarné konvice nebo v konvici na french press. Oproti kávovaru má french press nižší pořizovací náklady, zvládnete v něm i několik šálků najednou, nevyžaduje použití papírových filtrů a velmi snadno se čistí. Tato metoda vznikla již na přelomu 18. a 19. století ve Francii za vlády Napoleona. Na jeden 250 ml šálek filtrované a zalévané kávy potřebujete 15 g kávy namleté na středně hrubý stupeň.
Kávovary, mlýnky i konvičky potřebují pravidelnou údržbu
Jinak by do šálku přecházela pachuť žluklých kávových olejů, které se usazují na všech částech, jež přijdou s kávou do styku. Kávovary na espreso je vhodné čistit jednou týdně podle návodu výrobce, mlýnek cca jednou za měsíc, french press a filtrovací nádoby kávovarů při každém použití, stejně tak i trysky pro napěňování mléka.
Káva Nero, specialita Datartu
Datart v červnu rozšířil nabídku své kávy Nero o deset nových druhů – devět single origin z různých koutů světa a jednu bezkofeinovou. „Všechny jsou ze 100 % arabicy a pražené na stupeň full city ++ dark roast, při kterém dochází k potlačení kyselosti. Bezkofeinová varianta prošla úpravou jen za použití CO2, což představuje přírodní a nezávadný způsob odstranění kofeinu. Označení single origin navíc nesou kvalitní kávy jasného původu a z konkrétní oblasti pěstování,“ vysvětluje Iva Pavlousková ze společnosti Datart.
Zákazníci tak mohou nově ochutnat kávu z různých koutů světa: Brazílie, Kolumbie, Kostariky, Etiopie, Salvadoru, Guatemaly, Indie, Indonésie a Tanzanie. Všechny nové druhy značky Nero jsou zrnkové a balené po 250 g a pro Datart je připravuje rodinná slovenská pražírna Barzzuz používající tradiční technologii na bubnovém pražicím stroji. Kávy Nero jsou balené v nepropustných zatavených sáčcích, které obsahují přetlakový ventil, aby si káva uchovala aroma a čerstvost. Ceny káva Nero se pohybují od 190 Kč do 300 Kč za 250 g.
Kávu Nero si navíc můžete nově připravit v Bialetti French Press Nero, elegantní kávové konvici, která uchová vůni i chuť kávy. V rámu z nerezové oceli má vyraženého panáčka s knírkem, kterým prostupuje barva podle toho, jak se konvice plní nápojem. Vybrat si můžete ze dvou velikostí, menší o objemu 350 ml vhodné k přípravě tří šálků, a větší o objemu 1 l vhodné k přípravě osmi šálků. Bialetti French Press Nero 350 ml stojí 609 Kč, Bialetti French Press Nero 1 l stojí 779 Kč. Obě seženete exkluzivně v Datartu.
Redakce FFN