Restaurace McDonald’s jsou známé svými dlouhými, pravidelnými hranolkami bez kazů. Dodavatelé, kteří brambory pěstují a zpracovávají, si musejí rozumět s nejmodernějšími a nejšetrnějšími způsoby výroby. V České republice se ročně sní hranolek McDonald’s téměř tři tisíce kg. Hranolky McDonald´s  se servírují ve třech různých baleních, a to velké (130 g), střední (92 g) a malé (65 g). Pokud je má někdo rád nesolené, obsluha mu na požádání připraví speciální várku bez soli.

Facebook

McDonald’s používá osm vybraných odrůd brambor
Nejznámější z nich je Russet Burbank, která je považována za globální zlatý standard. Následují odrůdy Umatilla, Shepody, Lady Blanca, Innovator, Santana, Zorba a Pentland Dell. Některé mají bělejší vnitřek a jiné jsou spíše dožluta.
V České republice a na Slovensku jíme u McDonald‘s odrůdy Russet Burbank a Innovator. Průměrná McBrambora váží asi 400 gramů, ty největší však mohou mít i hodně přes půl kila. 
Průměrný Čech sní ročně 70 kilo brambor, přičemž jeho spotřeba dlouhodobě spíš klesá. V roce 2015 se u nás sklidilo slušných 504 955 tun brambor.  V českém katalogu brambor je registrovaných 158 různých odrůd a stále se aktualizuje.

Redakce FFN a McDonald’s