Během nedávného slovenského zimního festivalu jídel se stalo třetím nejobjednávanějším jídlem a jednoznačně se stalo nejoblíbenějším dezertem celého festivalu.
Recept připravil Igor Čehy, šéfkuchař restaurace River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava

Facebook

Ptačí mléko s krémem z pravé vanilky a se slaným karamelem
Ingredience pro 6 osob: 1 l plnotučného mléka, vanilkový lusk, 6 větších vajec, 3 PL moučkového cukru, špetku soli

Postup:

Bílky vyšleháme s 2 PL cukru a se špetkou soli. Mléko přivedeme k varu v kastrůlku a ze sněhu tvarujeme naběračkou požadované tvary. Povaříme je asi minutu v mléce a vybereme do servírovací nádoby. Pak přecedíme mléko do nového hrnečku, přidáme vanilkové zrníčka a opatrně vmícháme žloutky rozmíchané s cukrem. Důležité je, aby teplota mléka nebyla vyšší než 85 °C. Nakonec krém přecedíme do nádoby s bílkovými buchtičkami. Na závěr doporučuji přelít horkým karamelem se špetkou solného květu.

V redakci jsme dezert ptačí mléko ochutnali, je vynikající