Festival Rosa Bohemica spojující zážitek z hudby s atmosférou výjimečných historických míst nabídne i během podzimu bohatý program. Začátkem září festival zavítá do zámku Nižbor na Křivoklátsku a letos poprvé se představí i v Bohutíně na Příbramsku – v kostele, kde hrával na varhany Antonín Dvořák. „Světově proslulý český skladatel sem chodil ze svého letního sídla z Vysoké u Příbrami pěšky. Měl zde přátele a byl součástí místního hudebního a společenského dění. Dne 25. září tu proto zazní Dvořákova Lužanská mše v podání Ensemble Inégal, dílo vroucné a krásné,“ říká sopranistka Gabriela Eibenová, zakladatelka a ředitelka festivalu Rosa Bohemica. Další koncerty nabízí letošní 4. ročník festivalu až do 28. listopadu, kdy bude slavnostně zakončen v královském městě Slaný.

Facebook

Už v neděli 7. září zazní na zámku Nižbor koncert nazvaný O Rosa Purpurea. Lákavý program z děl raně barokních skladatelů, kde vedle slavného Claudia Monteverdiho zazní i anonymní a méně známé skladby z českých hudebních archivů, zde představí renomovaný soubor Ensemble Inégal.

Na Strž ve Staré Huti, do Památníku Karla Čapka, přijede festival 21. září. Publikum pozve na hudbu dvacátých a třicátých let minulého století, kdy svět pobláznil swing. V podání Pilsner Jazz Bandu ožije Strž elegantní hudbou slavných autorů jako byl Duke Ellington, Count Basie nebo Glenn Miller.

Festival bude poprvé hostit i bohutínský kostel sv. Maří Magdalény, kam chodil během svých pobytů na Vysoké u Příbramě hrávat na varhany Antonín Dvořák. Ve středu 25. září tady zazní Dvořákova Lužanská mše v podání Ensemble Inégal.

V neděli 5. října se festival přesune do Augustiniánského kláštera v Roudnici nad Labem, kde zazní gregoriánský chorál v programu Ave Maria gratia plena.

Jediné pražské dějiště festivalu – kostel sv. Vavřince pod Petřínem – rozezní 24. října virtuózní hra mladého hudebního souboru Rýnský, který tvoří studenti prestižní švýcarské Scholy Cantorum Basiliensis. Přednesou zde moravskou hudbu 17. století. „Navštívíme i Vrchlické divadlo v Lounech s představením Loutkando Grando aneb kouzelné hraní s barokní hudbou. Malé i velké publikum na ně pozveme 7. listopadu,“ říká Eibenová.

Festival bude 12. listopadu hostit také zámek v Kosmonosích. Hudební skladatel a vynikající klavírní improvizátor Jiří Pazour zde uvede koncertní program nazvaný České inspirace, který bude veden ve stylu volné improvizace na známou tvorbu českých skladatelů.

Letošní 4. ročník festivalu bude slavnostně zakončen 28. listopadu v královském městě Slaný. Právě zde před deseti lety objevil profesor Petr Daněk ztracený houslový part k Michnově Loutně české, skvostu české barokní hudby. Nálezce i ti, kteří dílo mimořádné hodnoty a krásy před deseti lety rekonstruovali, se ujmou závěrečného festivalového večera spojeného s koncertem. Ten se skuteční se ve Slánské kapli Zasnoubení Panny Marie nacházející se v budově bývalého Piaristického gymnázia.

Redakce FFN a www.rosabohemica.cz