Toto pořadí řadí Slovinsko mezi evropské gastronomické velmoci. Pět nových restaurací získalo ocenění Bib Gourmand za vynikající poměr ceny a kvality. Osm restaurací se také může pochlubit Zelenou hvězdou za udržitelnost, díky čemuž je Slovinsko opět evropskou zemí číslo jedna, pokud jde o počet Zelených hvězd Michelin na hlavu.

Facebook

Slavný průvodce Michelin už popáté v řadě vyzdvihl nejlepší slovinské restaurace a znovu potvrdil špičkovou kvalitu, udržitelnost a rozmanitost slovinské gastronomie. Hiša Franko s šéfkuchařkou Anou Roš opět září třemi hvězdičkami a udrželi si i svou Zelenou hvězdu, čímž se řadí mezi pouhých 145 tříhvězdičkových restaurací na světě a 33 restaurací na světě, které získaly tři i Zelenou hvězdu. Ana Roš je také jednou z pouhých osmi šéfkuchařek na celém světě, která je držitelkou tří michelinských hvězd. Je pozoruhodné, že je také jedním z pouhých dvou šéfkuchařů na celém světě, kteří spojili tři michelinské hvězdy s prestižním uznáním zelené hvězdy za udržitelnost.

Vynikajících výsledků dosáhly i další restaurace v letošním průvodci Michelin pro Slovinsko, Milka a šéfkuchař David Žefran si udrželi své dvě hvězdičky z předchozího roku a osm restaurací, které získaly jednu michelinskou hvězdu. Mezi ně patří i nováček Restaurant Pavus pod vedením šéfkuchaře Marka Pavčnika sídlící v Lašku.

Kromě toho se osm restaurací může pochlubit Zelenou hvězdou Michelin, přičemž nejnovějšími oceněnými jsou Galerija Okusov a šéfkuchař Marko Magajne, což zdůrazňuje vedoucí postavení Slovinska v počtu Michelinských zelených hvězd na hlavu.

Slovinské restaurace Michelin Green Star
Galerija Okusov, šéfkuchař Marko MagajneGostilna Krištof, šéfkuchař Uroš Gorjanc
Gostilna Repovž, šéfkuchař Grega Repovž
Grič, šéfkuchař Luka Košir
Hiša Franko, šéfkuchař Ana Roš
Hiša Linhart, šéfkuchař Uroš Štefeli
Mahorčič, šéfkuchař Ksenija Krajšek Mahorčič
Špacapanova Hiša, šéfkuchař Ago Špacapan

V kategorii Bib Gourmand bylo letos oceněno 10 restaurací, do seznamu přibyly nováčky Faladur Restaurant & Winebar, Kodila, Lalu, Majerca Restaurant a Triangel Restaurant.

Ing. Maja Pak Olaj, ředitelka slovinského turistického sdružení, při oznámení zdůraznila: „Před šesti lety jsme uznali excelenci a rychlý rozvoj slovinské gastronomie ve slovinském cestovním ruchu a učinili jsme strategické rozhodnutí podpořit ji v pronikání na světovou scénu prostřednictvím partnerství s nejdokonalejšími gastronomickými průvodci Tento závazek jsme splnili a již pátým rokem spolupracujeme s celosvětově uznávanou značkou Michelin, abychom ocenili dokonalost, kvalitu a udržitelnost slovinské gastronomie šest restaurací bylo oceněno hvězdičkami, do dnešního dne, kdy 10 restaurací získalo celkem 13 hvězdiček, nám Michelin pomohl oslovit miliony lidí a zájem o slovinskou gastronomii enormně vzrostl osm zelených michelinských hvězd a 66 restaurací, které získaly označení Slovinská zelená kuchyně v Zeleném schématu slovinského cestovního ruchu. Jsme hrdí na všechny kuchaře, majitele restaurací a jejich týmy, zejména na Ana Roš a Hiša Franko, kteří se pyšní třemi hvězdičkami a zelenou hvězdou. Gratulujeme všem, kteří se na tomto úspěchu podíleli,“ říká Ing. Maja Pak Olaj, ředitelka slovinského turistického sdružení.

Gwendal Poullennec, mezinárodní ředitel The MICHELIN Guide, uvedl: „Rok co rok jsou inspektoři MICHELIN Guide privilegovanými svědky stálého pokroku slovinské kulinářské scény. Vedeni restauratéry, kteří chtějí propagovat svou terroir a kulinářskou identitu na nejvyšší úrovni, prosvítá také svým závazkem ke stále náročnější nabídce Náš slovinský výběr, který byl odhalen dnes, 18. června, na Mezinárodní den udržitelné gastronomie, který zahrnuje jednu novou MICHELIN Green Star, je příkladem rostoucího zájmu místních profesionálů o představu kontur značky. ctnostnější a udržitelnější gastronomie“.

Redakce FFN a  the official Michelin websiteTaste Slovenia, Slovenia.info