Berry servis ročně vypěstuje 350 až 450 tun jahod a 50 tun malin. Úspěšnost firmy mimo jiné dokládá i nyní již sedmiletá spolupráce se společností Tesco, do jejíchž obchodů Berry servis dodává bezmála čtyřicet procent své produkce.

Facebook

Podnikatelský start tří kamarádů
U založení Berry servisu stála trojice spolužáků z Vysoké školy zemědělské, postupem času zbyli ale jen dva: Martin Louda a Luboš Pokorný. Tito dva zůstali u pěstování drobného ovoce a třetí se v Břežanech II zabývá zemědělskou výrobou. Odvážné duo se vrhlo na pěstování vysoce kvalitní tzv. frigo sadby z Holandska, čímž si vydělalo na nákup polí a hospodářské půdy, kterou postupně rozšiřovali.
Získané mnohaleté zkušenosti vedly nejen k zefektivnění pěstování samotného, ale i k prodloužení doby sklizně jahod. Trefou do černého byl také nákup stáleplodících keřů, díky kterým může Berry servis dodávat čerstvé jahody od května až do října.  

Stavba fóliovníků se vyplatila, dnes jsou nezbytné
V roce 2002 začali zástupci Berry servisu nabízet čerstvé jahody do obchodních řetězců. Odezvy byly většinou kladné a zájem ze strany odběratelů stoupal. Aby bylo možné dostát všem závazkům, bylo třeba se začít zabývat zdokonalením skladování a prodloužením doby čerstvosti. Stejně tak bylo nutné najít řešení, jak sklizeň ochránit před případnou nepřízní počasí.
Majitelé se inspirovali u pěstitelů ve Velké Británii a Holandsku. První fází bylo vybudování fóliovníků. Díky nim může Berry servis garantovat dodávky čerstvých jahod za každého počasí. Fóliovníky v současné době pokrývají téměř patnáct procent jahodových plantáží, polovinu polí s ostružinami a bezmála jednu čtvrtinu plochy s malinami.

Kudy vede cesta z jahodových polí k zákazníkovi
Sklizeň na plantážích Berry servisu se provádí ručně. Brzy ráno tak na pole den co den přichází více než 130 sběračů, jejich počet se samozřejmě odvíjí od počasí a úrody. Po dopoledním sběru putují jahody do tzv. chladícího tunelu, kde jsou prudce zchlazeny na 4oC, čímž si jahody udrží delší trvanlivost. Dalším krokem je kontrola kvality každého plodu a uskladnění v expedičním skladu, kde jsou jahody syceny ozónem zamezujícím šíření choroboplodných houbových zárodků. Cesta jahod z Berry servisu k zákazníkovi trvá maximálně dva dny. Rychlost je velmi důležitá. Na prodejnách tak jsou k dostání jen ty nejkvalitnější čerstvé jahody.

Berry servis nabízí ještě víc
Kromě dovozu a prodeje frigo sadby jahod z Holandska, se Berry servis zabývá také prodejem dalších věcí potřebných pro pěstování drobného ovoce. V areálu společnosti je také provozována pěstitelská pálenice a ovocný lihovar. Zájemci si mohou dokonce přinést vlastní ovoce, z kterého jim obsluha vydestiluje výtečnou pálenku.

Iva Burianová

www.berryservis.cz