Letos poprvé získá ocenění Enolog roku 2012 mladý vinař do 38 let a významná vinařská osobnost s celoživotním přínosem pro tento obor.
Z bodování dvaceti nezávislých nominovatelů vzešel v uplynulých týdnech žebříček firem, ve kterém se na prvních šesti pozicích umístily tyto vinařské společnosti.

Facebook
  • Moravíno s. r. o., Valtice
  • Sonberk, a.s., Popice
  • Vinařství Vladimír Tetur, Velké Bílovice
  • Vinařství Volařík, Mikulov
  • Vinařství Štěpán Maňák, Žádovice
  • Znovín Znojmo a. s.

Vinařství se mohla do soutěže přihlásit sama
 „S ohledem na nestabilitu a aféry, které se objevily na trhu s alkoholickými nápoji v roce 2012, jsme se rozhodli pro změnu. Pro ještě větší transparentnost a zpřísnění pravidel. Tyto kroky by měly přispět k dalšímu kvalitativnímu posunu soutěže i samotných vinařství ucházejících se o tak prestižní titul“ uvádí předseda Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray a dodává: „Proto také oceňujeme odvahu přihlášených firem respektovat nová pravidla a podrobit se přísnějšímu hodnocení než tomu bylo v minulosti.“
Na rozdíl od jiných vinařských soutěží v České republice je soutěž o titul Vinařství roku postavena na komplexním posuzování vinařských společností – jde tedy nejen o kvalitu vína, jedním z kritérií soutěže je také to, jak vinařství přispívá k pozvednutí, rozvoji a modernizaci oboru. Které z vinařství má tedy největší šanci na úspěch? „Zjednodušeně řečeno je to vinařství, které produkuje nejlepší vína a současně je nejlépe řízeno“ vysvětluje Tibor Nyitray.

Cena veřejnosti Vindemia publica 2012
Uděluje ji svému oblíbenému vinařství už tradičně veřejnost, která letos může poprvé vybírat ze všech tuzemských vinařství. Hlasovat a podpořit tak svého favorita je možné z webového rozhraní nebo díky aplikaci pro chytré telefony, a to v období 25. 2. až 25. 3. 2013.
Během galavečera v pražské Lucerně budou mít hosté možnost seznámit se nejen s víny šesti finalistů, ale také degustovat stovku vín, která vzešla ze soutěže Salon vín – Národní soutěž vín ČR a budou v roce 2013 umístěna ve stále expozici Salonu vín na zámku ve Valticích.

Vinařství roku má díky přispění předních českých výtvarníků vždy také charitativní rozměr
Výtěžek z prodeje uměleckých děl spojených s vinařskou tématikou bude věnován obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius, která finanční prostředky použije k realizaci svých projektů. Jedním z nich je projekt Ruce na prsa, který vyjadřuje na straně jedné závažnost rakoviny prsu a na straně druhé upozorňuje na nutnost prevence proti této zákeřné nemoci.

Dosavadní držitelé titulu Vinařství roku
V uplynulých letech získala toto prestižní ocenění vinařství Vinselekt Michlovský a.s., Bohemia Sekt, a.s. a Malý vinař – František a Hana Mádlovi.
Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za významné podpory Vinařského fondu ČR a také generálního partnera Erste Corporate Banking, hlavního partnera Spar Česká obchodní společnost a dalších partnerů.

Táňa Pikartová

www.vinarstviroku.cz

 

 

Fotogalerie k článku