Smrk ztepilý vyrostl nedaleko obce Holoubkov v západních Čechách těsně vedle železniční trati. Dosáhl výšky osmadvaceti metrů a rostl sedmdesát let. Šlechtický rod Colloredo-Mannsfeld získal tyto pozemky v restituci v devadesátých letech. „I po dvaceti letech je to pro nás bezmála zázrak, že se moje rodina mohla po padesáti letech opět vrátit do staré vlasti. Tento strom, který bude postavený na náměstí, na němž tehdy žili prarodiče mé manželky, je proto malý symbolický znak naší vděčnosti. Osvětlený zelený strom má přinášet radost a doufání ve smyslu křesťanských Vánoc. Těší mě, že mohu tímto malým darem poskytnout městu, jeho obyvatelům a návštěvníkům nepatrný příspěvek,“ říká Jerome Colloredo-Mannsfeld.

Facebook

Dominanta adventního Staroměstského náměstí pochází už potřetí ze soutěže Hledá se strom
Organizátorům trhů letos přišlo třicet tipů a všechny podmínky splnil právě ten holoubkovský. „V předchozích dvou letech jsme stromy našli ve středních Čechách, letos byl tím nejhezčím právě strom z lesů pana knížete. Je také díky nové cestě dobře dostupný a podle dendrologů zcela vyhovující,“ upřesňuje Petr Hozák, provozní ředitel společnosti Taiko. Majitel pozemků čistil okolí trati, kde strom vyrostl, od různých dřevin. Dobře rostlého stromu mu ale bylo líto, nabídl ho tedy Praze.
Smrk z Holoubkova se dnes poprvé zhoupl na jeřábu těsně po desáté hodině dopoledne. Slavnostního aktu se ujal Jiří Vorlíček, mistr České republiky v práci s motorovou pilou. „Pokácet vánoční strom pro Staroměstské náměstí je pro mě opravdu velká čest. Je to výjimečný pocit, když vím, že ze stromu budou mít tisíce lidí radost,“ říká s úsměvem Jiří Vorlíček a jeho kolegyně Barbora Kočová ze společnosti Husqvarna dodává: „Všichni jsme moc pyšní na to, že strom pro nejznámější a nejkrásnější české vánoční trhy pokácel právě náš kolega.“

 

Dendrologové z Masarykovy univerzity v Brně potvrdili po hlubším zkoumání stromu, že je zdravý a vhodný pro instalaci na Staroměstském náměstí.

Strom veze do Prahy americký truck s výkonem 720 koní
Vánoční smrk zkrátili organizátoři trhů s pomocí odborné firmy Švestka na dvaadvacet metrů, aby vyhovoval všem bezpečnostním požadavkům během náročné přepravy i pro instalaci na Staroměstském náměstí. Stejně jako v předchozích letech uchytili přepravci strom k jeřábu tak, aby se nepoškodil a absolvoval cestu na okraj Prahy v pořádku. „Trochu jsme se obávali lesní cesty k Holoubkovu, která vede prudce do kopce. Všechno ale proběhlo bez problémů a celá souprava, která bez nákladu váží dvaatřicet tun, vyjela do Prahy,“ upřesňuje Martin Švestka, zástupce přepravní firmy Pavel Švestka, s. r. o.
Ve Stodůlkách bude strom odpočívat až do pondělního večera. 26. listopadu se před půlnocí vydá směrem ke Staroměstskému náměstí. „Cesta bude stejná jako v loňském roce přes Anděl, kolem Tančícího domu a přes I. P. Pavlova do Pařížské a pak už rovnou na Staroměstské náměstí. Loni se tato cesta ukázala jako nejlepší,“ upřesňuje Martin Švestka.
Přepravní souprava je téměř 30 metrů dlouhá a čtyři a půl metru široká. Dosahuje také výšky více než čtyři a půl metru. Doprovázejí ji čtyři vozidla, která zajišťují bezpečný průjezd vytyčenou trasou. Na její cestě Prahou jí bude asistovat také policie České republiky.

Vánoční strom už pošesté pomáhá dětem
Největší vánoční trhy v České republice se zapojují opět do společného projektu s rádiem City – Rozsviťte s námi Prahu! Každý zájemce může prostřednictvím žárovek na stromě přispět na projekt Svítání nadace Leontinka. Ten pomáhá v domácím prostředí rodinám s malými, zrakově postiženými dětmi a usiluje o to, aby se co nejlépe zapojily do každodenního života. Patrony akce jsou letos zpěvačka Iva Frühlingová, režisér Filip Renč, zpěvák Jiří Korn a moderátoři Vojta Efler a Iva Lecká.. Ti, kteří chtějí přispět, mohou poslat dárcovskou sms ve tvaru DMS ZAROVKA na číslo 87 777 a symbolicky si žárovku rozsvítit na stránkách rádia City. Cena jedné sms je třicet korun, nadace získá sedmadvacet korun. Projekt vyvrcholí při rozsvěcení stromu na Staroměstském náměstí 1. prosince v 18 hodin.
Vánoční trhy 2012 začnou na Staroměstském náměstí 1. prosince a potrvají do 1. ledna 2013. Na Václavském náměstí je bude možné navštívit v době od 1. prosince 2012 do 13. ledna 2013. 

Miroslav Drásal

www.trhypraha.cz

Foto: Husquarna

Fotogalerie k článku