Expozice budou umístěny v pavilonech E, G, H, v montované hale S a na volných plochách parkového areálu výstaviště ve Smetanových sadech. Brány výstavy budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin, poslední den výstavy do 17 hodin.

V pestrobarevné a voňavé hlavní expozici s názvem Hravý podzim
Pod záštitou Ovocnářské unie ČR a Zelinářské unie Čech a Moravy se tady představí nejlepší domácí producenti ovoce a zeleniny. Součástí  expozice bude tradiční soutěž floristů v aranžování květin, tentokrát na ryze podzimní téma Drak.
 
Tykve nejrůznější tvarů, velikostí a barev
Společnou přehlídku zejména krajových odrůd ovoce, různých druhů zelenin, včelařskými produkty a zahrádkářskou poradnou, připravují pro návštěvníky podzimní Flory i členové Českého zahrádkářského svazu. Expozici doplní velká přehlídka typického plodu podzimu – tykví. Milovníci podzimních lesů určitě ocení výstavku hub s mykologickou poradnou. Specifiku podzimní Flory, ovocným školkařským výpěstkům, vyhradí pořadatelé venkovní plochy areálu výstaviště.

Soutěžit se bude nejen v aranžování květin, ale také o nejlépe řešenou expozici
Také o nejlepší výpěstek či kolekci odrůd. Nejmenší návštěvníci se mohou zapojit do výtvarné soutěže O nejhezčí zeleninovou loutku. Jak už napovídá název, soutěž připravila Zelinářská unie Čech a Moravy, na jejíž stánek mohou děti po celý čtvrtek 11. 10. a v pátek 12. 10. do 15 hodin přinášet soutěžní exponáty.
 
Přehlídku ovoce, zeleniny a podzimních květin doplní 17. festival gastronomie a nápojů OLIMA
Milovníci  dobrého a zdravého jídla i pití se mohou těšit na kvalitní produkci domácích potravinářských firem,  regionálních specialit včetně výrobků oceněných titulem Regionální potravina Olomouckého kraje, Dny moravských vín s každodenními ochutnávkami vín z jednotlivých moravských podoblastí, na kuchařské a cukrářské klání studentů středních odborných škol a open soutěž o nejlepší ovocný destilát Flora košt. 

Zahrádkáře, chalupáře  a kutily určitě zaujmou prodejní zahradnické trhy na venkovních plochách výstaviště
Potěší pestrý sortiment květin, ovoce, zeleniny, okrasných, ovocných dřevin, drobné zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb. Volné chvíle si mohou návštěvníci zpestřit návštěvou sbírkových skleníků a botanické zahrady výstaviště Flora, které jim budou otevřeny zdarma, či  zábavným doprovodným programem s hudbou, nabídkou moravských vín a dobrého burčáku.

Iva Burianová
www.floraolomouc.cz

Facebook

 

 

Fotogalerie k článku