K místu, kde se tvořily dějiny a ctily tradice. Rodina Stárova tyto tradice místu se silným genius loci navrací. První zmínka o hospodářském dvoře Čertousy se datuje totiž již k roku 1322, kdy jej vlastnil bohatý pražský měšťan Seiboth z Benešova. Od jeho syna Henslina koupil dvůr v roce 1357 z pověření císaře Karla IV. pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic pro Univerzitu Karlovu a její zaopatření. V roce 1366 byl dvůr převeden císařem Karlem IV. pod nově založenou Karlovu kolej, což je uvedeno i v její zakládací listině.
V roce 1906 se poprvé dostal Dvůr Čertousy do majetku rodiny Stárů. Vývoj událostí v poválečném Československu sice na několik desetiletí změnil majitele dvora, a to Československý stát, nyní již opět od devadesátých let minulého století patří Stárovým. A i když už neplní funkci hospodářského dvora, přebudovala jej rodina na multifunkční zázemí pro pořádání nejrůznějších soukromých i firemních událostí. Nebo výchozí místo k cyklovýletům po okolí. Areál zahrnuje restauraci s terasami, hotel, několik konferenčních prostor, vinný sklípek, ale i krásnou zahradu s využitím pro svatby, firmy, kulturní akce nebo jen ke klidnému posezení, či samo-grilování.
Na svoji dlouholetou historii nezapomíná a nově zve všechny své návštěvníky k ochutnání vynikající kuchyně. Tu tradiční obohatí speciální velikonoční menu. Po vydatném obědě či večeři nabídne k lahodné kávě paní Stárová jí vlastnoručně připravené dezerty ze své pečlivě vybrané nabídky. Jaro ve Dvoře Čertousy Vás přivítá s otevřenou náručí. Velikonoční menu můžete ve Dvoře Čertousy ochutnat od 18.dubna.
„Dovolte nám jménem celé naší rodiny pozvat Vás na naše jarní velikonoční menu, kterému vévodí Kuřecí supreme s listovým špenátem a bylinkovými bramborami. A protože se snažíme v tomto směru neustále rozšiřovat naši nabídku, nově jsme pro Vás přichystali i novinku mezi dezerty Mechovou roládu,” uvádí paní Jana Stárová. „Propojením současného s tradičním u nás vzniká jedinečné místo, kde se historie, výjimečná chuť a nezaměnitelná atmosféra snoubí v dokonalý zážitek. Přijďte zažít kousek historie a ochutnat něco opravdu výjimečného,“ dodává Jana Stárová.
„Ať už Vás zajímá dobrá gastronomie nebo jen cestovatelský zážitek, to vše ve Dvoře Čertousy najdete. Toto místo prokazatelně patřilo pod Karlovu univerzitu a po staletí hrálo významnou roli v zásobování univerzity i obyvatelstva. Jednalo se o jeden z největších velkostatků na hranici města Prahy,” uvádí pan Jaroslav Stára. “Naši předkové se do tvorby historie Dvora Čertousy zapojili v roce 1906, kdy koupil zemsko-deskový dvůr Jaroslav Stára z Radonic, který zde hospodařil, tedy můj dědeček. A přestože naše rodina o Dvůr přišla v roce 1948, znovu jsme se pustili do obnovy polorozpadlých budov v roce 1993. Od té doby se snažíme vytvořit široké spektrum nabídky, jak tyto úžasné prostory využít a vychutnat si poklidnou atmosféru venkova, takový kousek od centra Prahy. A také zvelebovat a uchovat tyto prostory i dalším generacím,“ dodává pan Stára.
Redakce FFN a www.dvur-certousy.cz