Postupně si tento rébus rozpleteme:
Prebiotikum je nestravitelná složka potravin (vláknina), která podporuje růst nebo aktivit střevní mikroflory. Zpravidla se jedná o těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy. Ty se  v tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie,  které ji zkvašují (hlavními „odpadními“ produkty jsou kyselina máselná propionová či octová). Nejznámější je oligosacharid inulin, praktický význam mají frukto-oligosacharidy (FOS).

Pozitivní účinky prebiotik

Facebook
  • Zvětšují objem stolice a působí proti jejímu ztuhnutí (působí proti zácpě)
  • Podporují střevní peristaltiku (střevní pohyby)
  • Podporují imunitní systém
  • Zlepšují vstřebávání vápníku a hořčíku, které je ve vyšším věku omezeno, čímž podporují anti-osteoporotický proces
  • Pravděpodobně mají pozitivní vliv na množství a složení krevních tuků
  • Snižují aktivitu pro-kancerogenních enzymů (protirakovinné účinky byly prokázány v pokusu na laboratorních zvířatech)
  • Omezují růst bakterií, které produkují toxické sloučeniny amoniaku, dusíku a síry


Prebiotická vláknina v ENSURE Plus Fibre
Dvě balení této enterální výživy obsahuje 5,6 g vlákniny s prebiotickým účinkem. Klinickými studiemi bylo prokázáno, že denní příjem vyšší než 4 g FOS má prebiotický efekt; podporuje růst bifidobakterií a lactobacilů, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a pomáhají potlačovat růst a množení patogenních bakterií.
Prebiotická vláknina má řadu pozitivních účinků na zdraví člověka. Podporuje imunitní systém, napomáhá zdravému fungování trávicího traktu a pomáhá udržovat pravidelnost vyprazdňování.
Zvláště se osvědčuje u seniorů, neaktivních a chronicky nemocných pacientů, kde bývá zácpa častým problémem; vede k výraznému snížení potřeby užívání laxativ. Prebiotický účinek je rovněž prospěšný v průběhu nebo po skončení léčby antibiotiky. Antibiotická léčba je lépe snášena a dochází k rychlejší obnově přirozené střevní mikroflóry (bez průjmu, zácpy či nadýmání).
Ensure Plus a Ensure Plus Fibre jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Přípravky pro enterální výživu předepisuje lékař - nositel funkční licence ČLK pro umělou výživu a metabolickou péči.

Více informací na www.vyzivapropacienty.cz.

Probiotika jsou mikroorganizmy
V zažívacím traktu žije více než 500 druhů bakterií. Kdybychom zvážili veškerou střevní mikroflóru, dostali bychom úctyhodný výsledek: 1 – 3 kg (u dospělých).

Bakterie v lidském střevě mají navíc velký význam, protože:

  • ovlivňují imunitní systém,
  • produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (význam viz výše),
  • chrání před usídlením choroboplodných (patogenních) mikroorganismů,
  • odbourávají některé škodliviny,
  • mají antikancerogenní účinky,
  • podílejí se na syntéze vitaminů (především K),
  • zlepšují absorpci některých prvků z potravy (vápníku a hořčíku),
  • podílejí se na metabolismu žlučových kyselin.

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které příznivě ovlivňují složení přirozené střevní mikroflóry, a tím i celkový zdravotní stav.

Existují dva zdroje probiotik. Prvním jsou zakysané mléčné výrobky, které tento údaj uvádí na obalu. Druhou skupinu tvoří doplňky stravy (forma tabletek či kapslí) s obsahem probiotik.

Z tiskové konference zaznamenala Táňa Pikartová