Díky příznivému vývoji s obslužností na přímých linkách se také létá za dobré ceny do Asie. Do některých cen letenek může ale zasáhnout faktor listopadových prezidentských voleb v USA.
Podle portálu Letuška.cz se v tuto chvíli cestující chystají na podzim a v zimě do dalekých destinací, jako je Dubaj, Mauricius, Saigon, Maledivy, Miami, Los Angeles a Bali. Vůbec nejvíc dálkových letenek se teď ale prodává do New Yorku. Napomáhá tomu silná konkurence na této trase, která vytváří tak velkou kapacitou míst, že jsou ceny letenek drženy velmi nízko. I díky tomu se navrací trend předvánočních nákupů v zámoří, jako tomu bylo před covidem. Důvodů pro zájem o letenky do Severní Ameriky ale bude více.

Facebook

Ceny letenek jsou v pohybu
„Silná konkurence na určitých trasách stlačuje ceny letenek dolů. Zejména to v současnosti platí o Severní Americe. Zlepšení obslužnosti a tím i stlačení cen letenek je citelné také ve směru Asie, kam létá nyní napřímo více dopravců. Jsou jimi China Airlines, Hainan Airlines či MIAT Mongolian Airlines. Naopak nižší konkurence zřejmě bude mít za následek stále vyšší ceny při cestách do Jižní Ameriky,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Ten také upozorňuje, že ceny letenek do USA mohou jít blíže k termínu listopadových prezidentských voleb zásadně směrem nahoru, nebo mohou být prostě vyprodané. „Ze zkušenosti víme, že obrovské události tohoto typu mají vliv na cenovou hladinu letenek, protože zájem o ně může být velký jak ze strany občanů s americkým pasem, tak ze strany masy nadšenců toužící po atmosféře volebního klání,“ dodal Josef Trejbal. Dodal, že na podzim se dá očekávat přibližně 10procentní zvýšení cen v prémiových cestovních třídách letounů. Další pohyby cen pak záleží na konkurenci na konkrétní lince a na zájmu o danou destinaci.
Nejprodávanějšími letenkami na dálkových trasách na Letuška.cz jsou od Austrian Airlines, British Airways, Delta Airlines Emirates, China Airlines, KLM, Lufthansa, Turkish Airlines a Qatar Airways.

Levná Evropa
Do letového řádu přibudou na podzim některá další nová spojení po Evropě. Jde o italskou Neapol, britský Belfast, Birmingham, Edinburgh, Glasgow a Liverpool či francouzská letiště v Nantes a Nice. „Ceny letenek po Evropě se díky stabilně velké konkurenci drží na nižších tisících korunách, a tak to i nadále zatím zůstane,“ uzavřel Trejbal.

Redakce FFN a www.letuska.cz