Do Daruvaru se sjížděli hosté ze všech stran. Všichni se usmívali, vládla dobrá nálada. Zaujal nás stánek daruvarské Besedy na téma Dobré jitro s umývadly, obrazy a nádobím z předminulého století, pekly se zde i bramboráky. Hornodaruvarští stánek vyzdobili ovsem a Končeničtí rákosím. Dolanští nabízeli malované láhve, škvařili sádlo, podávali okurky a placky.
V záplavě krojů a výšivek se vyjímal stánek Lipoveckých s prstýnky ze slámy, háčkovanými motýlky, kvítím z krepového papíru a unikátními magnety s českými příslovími. Vkusné a pěkné výrobky prezentovali Dežanovečtí a zádruha Sedmikráska daruvarské české školy. Knihy nabízely besední knihovnice a vydavatelství Jednota. U daruvarských Maďarů byla k mání sušená paprika a preclíky. Nechyběla rodinná hospodářství Bílkových a Amálky Polákové. Všude byly hory dobrot.

Facebook

Další část dne patřila hudbě
Na jevišti se vystřídaly besední dechové hudby z Dežanovce, Brestova, Dolan a městský orchestr z Daruvaru, které hrály skladby českých a světových autorů, včetně Hašlerovy Písničky české. Málokdo se ubránil, aby si nezanotoval s nimi. Už za vyhrávání dechovek se na náměstí sešel hezký počet návštěvníků, a když nastoupily folklorní a hudební skupiny a sbory, byly všechny připravené židle obsazeny.
V devadesátiminutovém programu se představilo osm skupin z pěti Českých besed. Dolanské tanečnice, které zahájily program, doprovázela vlastní dechová hudba, následoval pěvecký sbor lipovecké Besedy, také za doprovodu vlastních muzikantů. Z Hrubečného Pole se představila pěvecká skupina s třemi muzikanty, společně doprovázely i folklorní skupinu. Následovala Holubička se svou muzikou. Poté vystoupila pěvecká skupina z Horního Daruvaru s  doprovodem syntetizátoru a hornodaruvarská besední kapela. Závěr programu patřil znovu Holubičce. 

Hlavní folklorní program se konal večer
Přesto byla u pivního výčepu pořád fronta žíznivých návštěvníků. Dech svěžesti dodávala také kašna na náměstí, jejímuž bublání chlapci z daruvarské Holubičky neodolali, a po vystoupení se v ní osvěžili. Ani po programu teplota neklesala, a osvěžení se nalézalo na školním hřišti, kde se konal majáles. Cestou k hřišti se účastníci slavnosti zastavovali v České galerii podívat se na výstavu maleb krajanských výtvarníků, která byla připravena loni k oslavě devadesátin Svazu Čechů. Srdečné ovzduší a dobrou náladu majálesu zajistila skupina Biseri - bratři Mildovi, kteří vyhrávali k pobavení a tanci.

Opereta na zámeckém nádvoří
Ukázalo se, že sehrát divadlo na nádvoří zámku Jankovićů byl skvělý nápad. Reprízu, v které oproti původní sestavě 29. června vystoupili tři noví herci a čtyři tanečnice, se zájmem sledovali diváci z široka daleka. Romana Rašetićová představila daruvarskou divadelní skupinu, která s přestávkami a v různých složeních působí pod vedením Vlatky Daňkové od roku 1986. Herecké, pěvecké a taneční umění ochotníků zaujalo natolik, že nevadilo ani letní vedro. Jednotlivé výstupy a písně diváci odměňovali potleskem na otevřené scéně.
K hezkému dojmu přispělo také prostředí zámeckého dvora a kulisy ze slavné staré operety. Hra uplynula jako v jednom dechu. Když režisérka a herečka V. Daňková sdělila, že je to konec, ozval se veliký potlesk a všichni se s úsměvem vraceli do každodennosti. Ve hře v Daruvaru nově vystoupili Antonio Milde jako lesník Pavel, Antea Husáková jako Američanka Hela a Zdenka Turková jako reportérka. Tentokrát tančila čtveřice děvčat z Ivanova Sela. Všichni se svých úloh zhostili na výbornou.

Kolik se snědlo a vypilo?
Vypilo se 400 litrů piva. Z 13 kg sádla bylo vyškvařeno 8 kg škvarků. Snědlo se 5 kg okurek rychlokvašek, na placky bylo využito 10 kg mouky, celkem se spotřebovalo 8 kg mletých škvarků, a na bramboráky 70 kg brambor, 80 vajec, 10 kg mouky a 8 l mléka.

A. Raisová, M. Pejić a Ž. Podsedník, zpravodajové FFN v Daruvaru