Zákusky připravují mentálně postižení lidé z příspěvkové organizace Barevné domky, která poskytuje chráněné bydlení pro své klienty, kteří se nehodlají smířit s handicapem. Naopak chtějí žít, ne pouze přežívat.

Touha vidět za sebou kus práce
tato normální lidská potřeba nutí klienty chráněných domků péct štrúdl, koláče nebo vyrábět chlebíčky. Především ale chtějí navazovat kontakty s normálními lidmi prostřednictvím obsluhy. Propojení mezi běžným životem a tím jiným je v  kavárně velice příjemné. „Naše Oranžová kavárna je místem, které napomáhá ke stírání předsudků a bariér mezi světem handicapovaných a ostatních občanů,“ uvedla ředitelka Barevných domků Lenka Škarková. V prostorách kavárny je možnost koupit si korálky nebo keramiku, výrobky, které postižení ručně vyrábí. Navíc kavárna funguje i jako čítárna, v kavárenských poličkách najdete skvělé tipy na prázdninové čtení. 

Facebook

Oranžová kavárna je místem setkávání
Místo ocení všechny věkové kategorie. Pro nejmenší je k dispozici velká zahrada s pískovištěm, studentům budou sympatické ceny, dospělí si odpočinou v klidném prostředí.
Konají se tu také bazárky, kde lze za pár korun obměnit šatník a nově funguje věrnostní program. Při čtvrté útratě nad 25 korun dostanete chlebíček z domácí výroby zdarma. Věrnostní kartička ještě více upozorňuje na velice příjemné kavárenské ceny, které jistě ocení mladí, matky s dětmi nebo třeba senioři.
No, řekněte, kde jinde si dáte cappuccino za patnáct a štrúdl za osm?
Oranžová kavárna se může stát příjemnou zastávkou během letní turistiky ve východočeském regionu. Osvěžíte se a necháte se obsloužit personálem, který baží po tom, aby vám popřál dobré chutnání. V kavárně je 24 míst k sezení a dalších deset venku pod terasou.

BOX, Barevné domky
Barevné domky jsou příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje, která se snaží začleňovat lidi s mentálním postižením do běžného života. Pod svá křídla vzala organizace mentálně postižené z celé republiky a v okolí Trutnova jim umožňuje aktivní život. Její klienti žijí v chráněných barevných domečcích v Hajnici za Trutnovem a aktivně fungují v projektech Barevných domků. Jedním z nich je právě Oranžová kavárna.

BOX, Kavárenská čítárna
Ke kávě patří kvalitní četba, která zpříjemní požitek z voňavého nápoje. Společnost Garada podpořila Barevné domky a poskytla na několik desítek knih, od populárně naučné literatury až po letní oddychovou četbu. Kavárna tak funguje současně jako čítárna. Knížky jsou zdarma k dispozici v kavárenských poličkách.

Táňa Pikartová

www.oranzovakavarna.cz

 

Fotogalerie k článku