Ornitologové osazenstvo Ptačího parku Josefovské louky pravidelně sledují, mají přesný přehled o všech ptácích, kteří se zde vyskytnou. Během letošní hnízdní sezóny, která se pomalu chýlí ke konci, zmapovali na území parku 56 hnízdících druhů. Park jich ale navštěvuje skoro o stovku víc – aktuální počet zde zjištěných druhů je 143.
„Hitem letošní sezóny je hnízdění již tří párů čejek,“ říká ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. „Jedná se o jedno z mála lučních hnízdišť tohoto dříve běžného druhu. Je vidět, že cílená ochrana území pro hnízdění ptáků má smysl a přináší výsledky.“

Ornitologové mají radost i z vodoušů rudonohých
Na Josefovských loukách se zdržovali už na začátku jara. Vodouši rudonozí z území Česka prakticky vymizeli. „I když k hnízdění nakonec letos nedošlo, je to dobrý příslib pro budoucnost,“ říká Zdeněk Vermouzek. „Je to důkaz, že ekosystémy mokrých luk s tůňkami, která jsme vybudovali, začínají přirozeně fungovat.“

Facebook

Za zmínku stojí i výskyt čírek modrých
Také vzácných kachen hnízdících v zamokřených porostech na rozhraní luk a vody, nebo zvýšený počet sýkor. I to je výsledek aktivní ochrany, neboť v loňském roce dobrovolníci Českého svazu ornitologů spolu s dětmi ze Základní školy v Josefově vyvěsili osmdesát hnízdních budek, které právě sýkory rády obsazují.

Josefovské louky
Jedinečný projekt v rámci České republiky, soukromý Ptačí park Josefovské louky, vzniká v turisticky atraktivní oblasti poblíž Josefovské pevnosti u Jaroměře ve východních Čechách od roku 2008. Má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území lidem a umožnit jim obdivovat krásu přírody.
Páteří parku je unikátní sto let starý závlahový systém Metuj, který ČSO opravila a nyní umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. Právě tyto louky ČSO s pomocí sponzorů vykupuje a buduje na nich tůně, které zajistí potravu ptákům a životní prostor řadě ohrožených druhů bezobratlých.
Návštěvníkům bude sloužit malá terénní stanice a několik pozorovatelen a pozorovacích věží vzájemně propojených chodníky. Samozřejmostí jsou informační tabule, které seznámí s historií území i s jeho živočišnými a rostlinnými obyvateli.

Zdeněk Vermouzek

www.josefovskelouky.cz

Fotogalerie k článku