Slavnostní salvou a prvním zásekem luk se představí také portáši. Ti dříve na Valašsku střežili hranice a byli také známi svou dovedností. Mezi portáše mohli být přijímáni jen ti nejlepší a nejzručnější muži.
K tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Soláň, zazpívá ženský pěvecký sbor Karlovjanky a zatančí dětský soubor Valašenka. Samotná soutěž o nejlepšího sekáče je otevřena všem příchozím, kteří mohou v klání získat atraktivní ceny. Nejlepší sekáč si například bude moci zajít zdarma na masáž a relaxaci do karlovického relaxačního centra Wellness Horal.

Facebook

Vrchol Soláně je odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska
Nabízí půvabný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka. Krása hor a drsná příroda sem lákaly v minulosti řadu umělců a mj. i čtyři významné valašské malíře – Aloise Schneiderku, Františka Podešvu, Jana Kobzáně a Karla Hofmana, Ti se zde usadili a jako první dali před lety impuls, aby zde vznikla nejvýše položená galerie v České republice. Myšlenku se podařilo uskutečnit až roku 2006, kdy na Soláni vznikla Zvonice s informačním centrem a galerií. Zvonice pořádá nejen výstavy, ale i předvádění řemesel a lidových zvyků, koncerty či vystoupení folklórních souborů.
Vedle Sečení luk patří k nejoblíbenějším programům červencová Malířská škola, Haferové mlsání či srpnový folklórní festival Soláň 2012 Léto na Soláni a ve Velkých Karlovicích.

Další červnové programy Zvonice Soláň
9. 6. Modravých dálek volání – hudebně literární procházka melodiemi z českých a světových filmů
23. 6. Malířské cesty kolem Soláně  – zahájení výstavy (Joža Uprka a jízda králů v tvorbě moravských malířů)
23. 6. Na Svatého Jána – svatojánská noc, zapálení svatojánských ohňů, křest nového CD cimbálové muziky Soláň
29. 6. Sečení lúk na Soláni – tradiční sečení kosou, soutěž sekáčů, zpívají Karlovjanky, hraje CM Soláň, dětský soubor Valašska
30. 6. – Literárněhudební program s hercem a recitátorem Alfredem Strejčkem a hudebníky Janem Rokytou seniorem a juniorem. Vybrané básně Petra Bezruče budou prokládány hudebními intermezzy, sestavenými z improvizací na lidová témata, i  krátkými kompozicemi skladatelů, kteří se lidovými tématy i poezií Petra Bezruče nechali inspirovat.

Iva Burianová

www.zvonice.eu

Fotogalerie k článku