Turisty dlouho očekávané datum se dvěma pětkami, 5. 5., je nadosah. Deset hradů a zámků napříč Českem chystá na tento den revoluci proti tradičnímu pojetí prohlídek historických objektů. Do tažení proti výletní nudě zapojily takové bojovníky a zbraně, jakými jsou kostýmovaní průvodci, rébus a hlavně interaktivní hra, která všechny zapojené památky spojuje na dálku a láká dosud neodhaleným tajemstvím.
Hrady a zámky myslí dokonce i na virtuální cestovatele: Na www.otevrte13komnatu.cz jsou připraveny hry, jejichž cíl je jasný. Vyburcovat počítačové maniaky k opuštění tepla domova a výletu do skutečné reality, tedy návštěvě míst spojených s tajemnou postavou, jíž poznali předtím v počítačové hře.

Facebook

5. květen: nový začátek v tradicii prohlídek českých hradů a zámků
Za netradičním kostýmovaným průvodcem se můžete vydat na zámky Děčín, Chlumec nad Cidlinou, Kačina, Kozel, Loučeň, Slatiňany, na hrady Grabštejn a Kost, na Slezskoostravský hrad a konečně i do kláštera v Broumově. „Jsme rádi, že v projektu financovaném z fondů Evropské unie našli společnou řeč zástupci památek státních, které sdružuje Národní památkový ústav, soukromých, městských a dokonce i jeden objekt církevní,“ řekl Pavel Hlaváč, ředitel Zlatého pruhu Polabí, organizace, která je realizátorem a koordinátorem celého projektu. Ten se hlásí turistům pod dvojjediným názvem Otevřte 13. komnatu – Odhalte tajemství českých hradů a zámků.
„Třináctá komnata v názvu není jen prázdným marketingovým lákadlem. S tímto tajemným spojením je spojen cílový zážitek, totiž otevření zajímavého prostoru na vybraném hradu či zámku, který nemůže smrtelník spatřit jinak, než když navštíví celkem sedm našich památek a nasbírá na nich 7 klíčů k oné dobře utajené a zatím nikým neviděné 13. komnatě. Tu najde návštěvník na každé z památek, pokaždé pochopitelně v naprosto jiné podobě. Zážitek ze 13. komnaty je vedle zážitku ze setkání s velmi netradičním, tajemným průvodcem druhým hlavním magnetem, který by měl výletníky na naše památky přitáhnout,“ řekl Jiří Senohrábek ze Zlatého pruhu Polabí, zpracovatel projektu Otevřte 13. komnatu.

Tajemné postavy v rolích lehce záhadných průvodců
Právě na historických a mnohdy záhadně působících postavách v rolích kostýmovaných a po všech stránkách netradičních průvodců je celý projekt postaven. „Už u brány zámku před vás nepředstoupí žádný student s navrčenými letopočty. Na jeho místě bude stát postava z minulosti hradu či zámku v atraktivním kostýmu. Pozve vás na interaktivní a svým pojetím vskutku zábavnou hodinovou rodinnou hru, při níž budete formou tajenkového rébusu řešit jistou historickou záhadu. A jen tak mimoděk během prohlídky poznáte na moderně dávkovaných datech z životního příběhu, jak zajímavý hrdina se to vlastně stal vaším průvodcem,“ vysvětluje Jiří Senohrábek.
V Děčíně vás možná lehce vyleká Černý rytíř, jinak Zikmund z Vartenberka, dosti bezpáteřný bojovník na straně husitů i v armádách jejich protivníků – podle toho, odkud mu zrovna kynul větší prospěch.
Na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou patrně neuniknete některému z oblíbených kanadských žertíků Hraběte šprýmař, jak se přezdívá proslulému vyznavači černého humoru Oktaviánu Kinskému, muži, který se rád baví na účet svých hostů.
Na zámku Kačina postraší turisty hraběcí duch Rudla, který za svého pozemského života dokázal v kartách, či s herečkami lehčích mravů přijít o veškeré své košaté jmění. Rudla je ale vyslovený dobrák v porovnání se skřetem Radoušem, který podle pověsti rdousil své vlastní děti, stejně ohyzdné jako on sám, a nyní hledá odpuštění na zámku Kozel.
Na zámku Loučeň Vás jistě dostane elegantní Bílá paní, kterou odtud vyhnali pro její víru, aby se sem posléze vrátil její duch.
Na hradě Grabštejn se také ocitnete v dámské společnosti, kde se vás ujme svatá Barbora, patronka hradní kapli.
Na zámku Slatiňany vás příznačně provede expozicí zaměřenou na tématiku koní žokejka Lata Brandisová, jediná ženská vítězka v historii slavné Velké pardubické.
Na hradě Kost nahlédnete pod kuklu katu Heřmanovi, který možná právě na Vás vyzkouší některé zaručené mučící nástroje. A s největší pravděpodobností si výrazně upravíte představu, kterou jste do té doby o katech měli.
Na Slezskoostravském hradě prokážete svoji odvahu, když se postavíte vyvrhelovi středověké společnosti, loupeživému rytíři Xaveru Zahozenci, který se po celý život mstil za svůj raný osud odloženého nemanželského dítěte. V klášteře Broumov vás známý loupežnický synek Lotrando přesvědčí, jak daleko někdy padne jablko od stromu.

Hradozámecká hra útočí na všechny smysly jejích účastníků
Každá památka vstupuje do projektu Otevřte 13. komnatu také vlastním nezaměnitelným pokrmem, nebo vůní. Vítaným prvkem budou jistě i fotopointy ve  formě jedinečných laviček, na nichž bude v místě s dominantním pohledem na navštívenou památku trůnit přímo konkrétní tajemná postava – rozumí se, že v neživé formě její podobizny.
To nejzajímavější místo k focení tak vyberou organizátoři projektu vhodným umístěním lavičky za vás. Celá rodina si pak z vydařeného výletu odveze upomínku v podobě pěkné a nevšední fotografie. „Cílem je zasáhnout všechny smysly návštěvníků. Tedy prostřednictvím nejen sluchových a zrakových, ale i čichových a chuťových zážitků zapsat konkrétní historické místo, na kterém jim bylo dobře a kde se nenudili, když ne navždy, pak alespoň nadlouho do srdcí návštěvníků,“ shrnul Jiří Senohrábek.

Iva Burianová