Rozmístění tržiště do prostoru obou náměstí navazuje na osvědčený princip z minulých let. Na Staroměstském náměstí bude možné navštívit devadesát prodejních míst, na Václavském pak šedesát. Prodejci v nich nabídnou tradiční velikonoční sortiment, jako jsou ozdoby, pomlázky, kraslice, krajky, velikonoční přání i dřevěné výrobky. Zatímco Václavské náměstí zůstane nezměněné, Staroměstské náměstí by mělo být na první pohled volnější.
Tradiční sortiment doplní také ukázky ručních řemesel a možnost nákupu věcí vyrobených přímo před zraky návštěvníků. Ti budou moci prohlédnout a zakoupit práci od kováře, květinářky, která předvede suchou vazbu, nebo shlédnout ukázky tkaní na tkalcovském stavu. Tradiční součástí bude malování kraslic různými technikami a ukázky ručně vyráběných svíček.
V gastronomické části prodejci nabídnou mimo jiné alternativu k beránkovi – bábovkového zajíce, velikonoční nádivku nebo jidáš s medem.

Facebook

Posezení v třešňových zahradách a záplavy zlatého deště
Staroměstské náměstí se během trhů posune v čase blíž k rozkvetlému jaru. Kromě tradiční břízy ho totiž ozdobí květinové zahrady. Na čtyřech místech budou stát až 4,5 metru vysoké třešňové stromy a pod nimi vyrostou zahrádky z umělé trávy a květin. Jedna ze zahrádek bude také vtipně umístěna přímo do obří skořápky-kraslice a chybět nebude také výchovný námět. Přímo na střechu dětské staroměstské dílničky dekoratéři umístí vývoj kuřete obřích rozměrů. Děti tak uvidí ve třech krocích, jak se líhne kuře. Nejdříve spatří vajíčko, poté půl kuřete ve skořápce a nakonec celé kuře.
Na desetimetrové bříze letos přibudou kuřátkům kamarádi – pětašedesát centimetrů vysocí zajíci. Speciálně vyrobená dekorace pro Staroměstské náměstí je opět vymyšlená tak, aby odolala změnám počasí. Především malí návštěvníci se tak mohou těšit na zajíce, kteří sedí na větvích nebo šplhají po kmeni. Budou držet v tlapkách pomlázku, košík či nůši s vajíčky.
Svátečních dekorací se dočkají také prodejní domky. Ty ozdobí girlandy z čerstvého mlází a březové větvičky se zapíchanými květy jabloně, třešně, sedmikrásek a zlatého deště. Vyhlídkový most zkrášlí menší větve z břízy ozdobené pentlemi a vajíčky.

Hosté ze zahraničí zpestří české lidové Velikonoce
Pódium Staroměstského náměstí se tradičně stane centrem velikonočního dění v centru Prahy. Každodenní program přiláká milovníky folklórních a lidových souborů a tanečních či divadelních skupin. Diváky rozveselí den s rekordy a kuriozitami, mistrovství České republiky v otevírání ústřic nebo velké velikonoční odpoledne pro děti. Zazní cimbálová muzika a hosté trhů uvidí i ukázky výcviku dravých ptáků. Na Staroměstském náměstí také vystoupí řada zahraničních souborů.
Děti mohou navštívit po celou dobu trhů staroměstskou dílničku, kde se seznámí s lidovými tradicemi. Malé návštěvníky v ní čekají hry, soutěže a velmi populární „škola řemesel“, ve které si vyzkouší pletení pomlázek, barvení vajíček a další výtvarné aktivity. Každý den od 17 hodin připravili organizátoři trhů také loutkovou pohádku v místním divadélku. Jarní náladu na Staroměstském náměstí podpoří mini ZOO se živými zvířátky.

Iva Burianová