Rostoucí důležitost mHealth si uvědomuje rakouská společnost emporia Telecom. Ta nyní uvádí telefon SAFETYpremium, který je určen právě pro poskytování mobilní zdravotní péče.

Facebook

„Masivní zavedení služeb v oblasti mHealth by ročně mohlo snížit výdaje na zdravotnictví o miliardy eur. Tyto finanční prostředky přitom často v napjatých rozpočtech na zdravotní péči chybí,“ komentuje výsledky studie Michael Rabenstein, který má ve společnosti emporia Telecom na starost služeby a inovace. „Studie odhalila pět klíčových součástí mobilní zdravotní péče, které konečné úspory ovlivňují nejvíce. Jsou to především mapování a správa léčby chronicky nemocných, upozorňování pacienta na pravidelné užívání léků, mobilní asistence pacientovi ve stavu nouze, snadná dostupnost informací o zdravotním stavu a služby pro podporu tělesného i duševního zdraví,“ dodává Rabenstein.

Důležité je porozumět mobilním telefonům a příslušným aplikacím
Autoři studie konstatovali, že úspěšné zavedení služeb mHealth je podmíněno schopností koncových uživatelů porozumět mobilním telefonům a příslušným aplikacím. „Potenciál poskytování mobilní zdravotní péče si plně uvědomujeme a  požadavky jeho koncových uživatelů v maximální možné míře respektujeme,“ vysvětluje Eveline Pupeter-Fellner, generální ředitelka emporia Telecom, a dodává: „Na veletrhu Mobile World Congress 2012 v Barceloně jsme proto představili přístroj emporiaSAFETYpremium – průkopnický model moderního mobilního telefonu pro použití v oblasti mHealth. Přináší funkce, které zákazníci požadují, a přitom je snadno ovladatelný.“

„Mobilní zdravotnické služby mHealth jsou důležitým tématem, nad kterým by se měli zamýšlet všichni současní výrobci mobilních telefonů. Se vzrůstajícím věkem populace bude jeho význam růst i nadále,“ uzavírá Eveline Pupeter-Fellner. Kromě nového telefonu dokazuje odhodlání společnosti emporia také trojice her, které trénují mozek, čímž pomáhají předcházet stařecké demenci. Hry se postupně stanou součástí telefonů emporia.

Emporia SAFETYpremium
Novinka na první pohled zaujme elegantním designem, rozměrnými klávesami, bočními tlačítky pro ovládání nejčastěji používaných funkcí a vysoce kontrastním barevným displejem s výbornou čitelností. Tyto vlastnosti usnadňují používání přístroje uživatelům napříč věkovými kategoriemi. Přístroj je vybaven lokalizací GPS a v případě nouze dokáže poslat SMS s aktuální adresou majitele nebo označit jeho souřadnice na mapě.
Samozřejmostí je nouzové tlačítko, po jehož stisknutí telefon zahájí bezpečnostní proceduru vytáčení pěti předdefinovaných telefonních čísel, přičemž funkci nouzového volání lze spustit také vzdáleně z unikátních náramkových hodinek. Neocenitelnou pomůcku lidem se zdravotními problémy představuje inteligentní systém upomínek na užití léků.
Zcela unikátní je pak trojice her pro zlepšení paměti a trénování mentální kondice mozku, které byly vyvinuty ve spolupráci se společností Plejaden. Ta se již více než deset let specializuje na boj se stařeckou demencí.

Táňa Pikartová

www.emporia.cz