Sníh střeše neprospívá
Při tání a sesuvu velkého množství sněhu může v případě nesprávného položené střešní krytiny  docházet k uvolnění tašek ze střešního pláště.. Sníh, kterého letošní zima přinesla opravdu dost, a který ležel několik týdnů, často i měsíců na anšich střechách, se na jejich kondici mohl nebklaze podepsat. jen pro představu: na střeše o rozloze 100 m2 se při 30ti centimetrové vrstvě sněhu může vytvořit ledovec vážící až 30 tun!
Navíc hrozí zatékání do pláště střechy, což může ve finále způsobit ještě větší škody než sníh samotný. Nadměrná sněhová nadílka může paradoxně znamenat větší nebezpečí mimo vysokohorské regiony, kde se vysokým úhrnem srážek počítá s třešní konstrukce jsou tam na sníh připraveny lépe než v nížinách. Protože horské střechy mají zpravidla ostřejší sklony, je i případná zátěž sněhu menší, navíc sníh z nich lépe sjíždí. Přesto i plošší střechy charakterističtější pro stavby v níže položených oblastech  jsou podle stavebních noremna velkou zátěž stavěny. Sníh na nich ulpívá a je-li mokrý a v příliš silné vrstvě, je nutné jej často odklízet, jinak hrozí poškození střechy.

Facebook

Jak sníh odklidit ze střechy
Před odklízením sněhu označte místo shozu a zajistěte, aby se v prostoru nenacházela auta ani chodci. Množství sněhu, jež střecha v praxi unese, závisí na konstrukci celé budovy. Určit konkrétní výšku nebo objem sněhu, který už pro střechu znamená riziko, je tedy obtížné a obecně platná rada, kdy už je třeba sníh shodit, neexistuje.
Odstranění vysokého nánosu sněhu střeše rozhodně neublíží, ovšem není to v žádném případě práce pro amatéry. Nejen proto, že se pod vrchní vrstvou může skrývat led. Kromě pádu a zranění totiž hrozí riziko poškození střechy neopatrným zásahem lopatou či jiným nástrojem. Je proto lepší obrátit se na odbornou firmu, která se na řešení obdobných situací specializuje. V krajních případech bezprostředního nebezpečí je možné požádat o pomoc hasiče. Mějte na paměti, že za případné škody způsobené padající ledovou masou je odpovědný majitel domu.

Pravidelná revize jako prevence
Krytiny z pálených keramických tašek se dle zkušeností odborníků i majitelů střech z tohoto materiálu dožívají sta let a nezřídka i více, a nevadí jim ani extrémní zimy, jako byla třeba tato. To je způsobeno mimo jiné tím, že např. keramické tašky Tondach jsou testovány na 150 zmrazovacích cyklů. Aby sloužily co nejdéle, doporučují specialisté ze společnosti Tondach jejich pravidelnou kontrolu.
Revize by měla probíhat ideálně dvakrát do roka, tedy před zimou a po ní. Kontrola střechy se doporučuje také po silných bouřkách nebo větrných smrštích. Pravidelná prohlídka pomůže při odhalení případných problémů již v zárodku. Včasné řešení objevených závad pak zamezí vzniku větších škod a prodlužuje životnost celého střešního pláště i vlastního krovu.

Na co se při revizi zaměřit
Při kontrole stavu a funkčnosti střechy se doporučuje začít vizuální kontrolou tašek. Zevrubnou prohlídku zvládnete sami, je-li však střecha členitá nebo trpíte závratěmi, vyplatí se raději pozvat odbornou pokrývačskou firmu, jejichž seznam naleznete na www.pokryvacikrytiny.cz. Zkontrolujte také protisněhové zábrany a jejich upevnění. Pokud byly správně nainstalovány, měly by přežít zimu bez újmy.

 

 

Tip odborníka:

„Pokud objevíte poškození menšího rázu, jako je prasklá taška v místě, kam se bez problémů dostanete, zvládnete ji vyměnit sami. Objevíte-li větší závadu popřípadě poškození na těžko dostupném místě, raději zavolejte specializovanou firmu,“ doporučuje Rudolf Prus, vedoucí technického úseku společnosti Tondach.

Vaše revize by měla jít i dále a nevynechat ani žlaby a odtokové roury. I v jejich případě je třeba zkontrolovat, zda jsou v pořádku a zda správně těsní spoje. Pokud nejsou průchodné, je nutné je okamžitě vyčistit. Dobrá zpráva je, že vám k tomu postačí silnější proud vody, případně vzít koště a kartáč a vše mechanicky vymést.
Nesmíte ale zapomenout na mřížky a odtoky. Četnost poškození a opravitelnost jednotlivých dílů záleží na okapovém sytému, který jste si na vaši střechu vybrali. U plastových okapů je montáž snadná. Spojení, případně výměnu okapových žlabů, které třeba praskly mrazem, můžete provést pomocí lepidla nebo tmelu. U pozinkovaných okapů jsou pak jarní měsíce časem pro údržbu a nátěry.
Dalším důležitým úkonem, který byste po zimě měli provést, je prohlídka podkroví. Důkladně jej projděte a kontrolujte, zda nikde nezatéká nebo zda se dokonce netvoří na krovech plíseň.

 

 

Deset bodů při revizi střechy po zimě:

  1. Zjistěte stav střešní krytiny.
  1. Prověřte oplechování střešních prvků a průniků. Dále komínů, světlíků, vikýřů a odvětrávacích prvků.
  1. Vyčistěte plechy za komínem, vikýřem nebo střešním oknem, aby mohla odtékat voda.
  1. Prohlédněte okapy a odtokové roury. Pozornost věnujte zejména prohnutým žlabům, pokřiveným nosným hákům či netěsnosti jednotlivých dílů.
  1. Vyčistěte okapy.
  1. U starších pozinkovaných okapů dejte pozor na korozi a u plastových prověřte možné popraskání vlivem mrazu.
  1. Zkontrolujte těsnění a kvalitu nátěrů střešních dřevěných oken. Pozor na jejich zpuchření.
  1. Důkladně projděte podkroví, zda někde nezatéká nebo dokonce netvoří-li se na částech dřevěných krovů houba a zaplísnění.
  1. Analyzujte poškození uvedených částí. Pokud jde o malé závady, ty odstraňte sami, u velkých se obraťte na odborníky.
  1. Revizi provádějte ideálně dvakrát do roka.

 

Redakce www.familyfreshnwews.cz připravila ve spolupráci s odborníky ze společnosti Tondach Česká republika s.r.o.
 www.tondach.cz

 

Fotogalerie k článku