Národní technické muzeum právě před rokem při znovuotevření po čtyř a půlleté pauze představilo pět nových expozic: Historie dopravy, také Tiskařství a polygrafie, Astronomie, Architektura, stavitelství a dsesign a Fotografický ateliér. Na podzim roku 2011 byl otevřen 6. expoziční sál s technickými modely.

Facebook

Národní technické muzeum má mnoho příznivců
Muzeum se v celé své historii těšilo nebývalému zájmu návštěvníků a zájem neupadá. V současné době také proto, že muzeum pořádá řadu doprovodných programů – přednášky, workshopy pro rodiny s dětmi, vzdělávací programy pro základní a střední školy ENTER, populárně naučné akce pro dospělé.
Národní technické muzeum také velmi úzce spolupracuje s řadou organizací sdružující handicapované a pořádá pro ně speciální prohlídky, ať se jedná o nevidomé návštěvníky či neslyšící. Nutno podotknout i to, že je držitelem certifikátu Českého červeného kříže Přátelského místa.

Výstava Dosušeno!
Mimořádným úspěchem Národního technického muzea bylo loňské rozmražení posledního balíku zamražených archiválií zaplavených roku 2002 při povodních v karlínské Invalidovně. Zachráněno tak bylo celkem 200 m3 dokumentů, což představuje 641 000 plánů a 7 530 archivních kartonů písemností. Právě tuto mimořádnou událost dokumentuje probíhající výstava Dosušeno!, která mapuje příběh těchto zaplavených archiválií a dokumentů.

Technika a domácnost
To je název nové stálé expozice, která bude otevřena v letošním roce. V příštím roce bude otevřena tolik očekávaná expozice hornictví s unikátním uhelným a rudným dolem.

Miroslav Drásal

 www.ntm.cz