Tak jako každý rok i letos s nadcházející zimou přiletělo do Prahy mnoho zimních hostů, kteří zde stráví několik měsíců, než se v jejich hnízdištích na severu oteplí a budou se moct vrátit. V průběhu letošní sezóny se v Praze a jejím blízkém okolí už ukázaly vzácné druhy jako hvízdák eurasijský, polák kaholka anebo atraktivní turpan hnědý.

Facebook

Hvězda zimní sezóny
je to jeden jedniný exemplář racka šedého, který při svých toulkách zabloudil až na pražskou Vltavu a můžete ho v těchto dnech spatřit v centru města. Druh, který byl zde poprvé pozorován 24. ledna, vyvolal velkou pozornost ornitologů. Od momentu, kdy ho objevili se racek těší velké popularitě. Ptáka pozorují  desítky ornitologů z celé republiky. Někteří z nich sem dorazili pouze za tímto účelem až z Přerova nebo z Břeclavi.

Racek šedý je severským druhem
J
eho přítomnost v České republice je zcela výjimečná. Těžištěm jeho hnízdního rozšíření je polární kruh. Na tahu bývá občas spatřen na pobřeží Severního a Baltského moře. U nás se jedná o 10. pozorování od roku 1866. Dospělý pták se od ostatních druhů u nás zimujících velkých mořských racků pozná podle sněhově bílých konců letek, na kterých nenajdeme černé znaky. Pták, zimující na pražské Vltavě, není ještě plně dospělý.
Nejen racek šedý může ale být dobrým důvodem, proč v zimě vzít dalekohled a jít pozorovat ptáky v okolní krajině. Zajímavé překvapení může čekat kdekoli. O svých pozorováních se ornitologové informují pomocí Faunistické databáze ČSO (avif.birds.cz).

Petr Vermousek

Foto: Petr Suvorov